BÖZSILAND

Nagyon szubjektíven nagyon Nagy-Britanniáról

HOLIDAY!!!

2016. október 02. 01:36 - Wolf Claw

avagy szabira mentem

holiday-time-off.pngKedves olvasóim! Itt van az ősz, itt van újra. Na és aki nem nyáron ment szabira az most megy, mert utána beindul a nagyüzem. Én is elmegyek gyorsan két hétre (addig ne is várjatok posztot), de előtte azért gyorsan nézzük meg hogyan is megy ez. Mi is az a Holiday azon kívül hogy egy Madonna dal?

Az ünnepek kapcsán már írtam a Bank Holidayről, tessék visszakeresni. Viszont azt nem írtam hogy ez egy fura nap, hiszen elvileg fizetett ünnep de inkább pihenőnap tehát aki dolgozik az jól jár mert másfél-kétszeres szorzóval megy aznap. Aki viszont nem dolgozik annak cége válogatja hogy fizetik-e. Az agencyk (ügynökségek) nem szokták fizetni szóval ez nem is érinti a szabimennyiséget. Gyerekeknek annyiban jó hír hogy ezeken a napokon tanítás sincs. Ha a Bank Holiday hétvégére esik akkor a következő hétfőn pőtolják, tehát nem veszik el!! Fontos tudni hogy ezek az ünnepnapok nem mindenhol vannak ugyanakkor, kivéve a Karácsonyt meg az Újévet! 

Ha teljes munkaidős melós vagy akkor 28 nap jár mint szabi. Ha nem főállásban dolgozol az adott helyen, akkor a ledolgozott órák száma alapján számolják a kivehető szabadságot de nem akarok senkit terhelni a kiszámolással. A szabid alatti bért az előző 12 hét átlagával számolják ha különböző munkaórákat dolgozol. A munkaadód megmondhatja mikor mehetsz szabira és mikor van rád égető szükség. Én még épp időben megyek, mert utána kezdődik a roham a novemberi Black Fridayre (a felesleges pénzköltés következő péntekére) utána pedig indul a karácsonyi szezon. Kérni mindig dupla annyival előbb kell mint ahány hetet akarsz távol lenni. Tehát ha 1 hetet kérsz két héttel előbb kell szólni, nekem a két hetet egy hónapja le kellett adni, stb...

Betegszabi. Itt a Magyar Oldal UK segítségét veszem igénybe: "Ha beteg lettél, a munkáltatód köteles betegszabadságot és táppénzt biztosítani (maximum 28 hétig/adóév), feltéve  ha megfelelsz a táppénzre jogosító feltételeknek. A betegszabadság első 7 napját saját magadnak kell igazolni (nem kell orvosi igazolás) ezt Self Certificate-nek hívják. 7 nap után már orvosi igazolást kérnek (fit note) "

"Táppénz összege £86.70 /hét , ebből számolja ki a munkaadó mennyi jár neked a betegnapokra. Csak a munkanapokra kapsz táppénzt.

Táppénzt akkor kaphatsz a munkáltatódtól,(mindegyiknek egyezni kell)

  • ha 4 vagy több napra hiányzol a munkából (szabadnapok is beleszámítanak).
  • ha legalább £109 keresel  hetente az adott munkáltatónál
  • ha bejelented a munkáltatódnak, hogy beteg lettél
  • ha éves szinten nem haladtad meg a 28 hét betegszabadságot.
  • ha bemutatod a munkáltatónak az igazolást (7 napon belül magán igazolás, utána orvosi)

Ha csak 3 vagy kevesebb napra lettél beteg, igényelhetsz támogatást (SSP1) a helyi Jobcenter-től"

Nagy az esélye annak hogy megkérdezik hogy hova mész szabi alatt. Nem azért mert irigykedni akarnak, hanem hogy tudják hol lehet elérni ha gáz van. 

Azt gondolom ideje tényleg letennem a gépet, és élvezni a szabadságot. Mindenkinek jó pihit!!!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozsiland.blog.hu/api/trackback/id/tr5211759317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása