BÖZSILAND

Nagyon szubjektíven nagyon Nagy-Britanniáról

Gyémánt nap

2016. július 21. 12:05 - Wolf Claw

meg a többi ünnep

ii_erzsebet_megkoronazasa.jpgEz nem egy új akciófilm címe, hanem a szigetország legjelentősebb ünnepe volt 2012-ben. II. Erzsébet uralkodásának hatvanadik évfordulója. Rosszmájúak szerint (mint például én) azért akkor ünnepelték a Gyémánt jubileumot mert féltek, hogy tizenöt év múlva már nem lesz kit. Az általam csak Bözsi-daynek hívott ünnep kapcsán jutott eszembe, hogy írok már kicsit az itteni ünnepekről.

Vannak ünnepek amiket itt is tartanak (Újév, Húsvét, Karácsony) de vannak speciális napok is.
Akadnak olyan dátumok amikor nem ünnepelnek semmit mégis szabadnapok. Ezek az úgynevezett Bank Holidayek amikről én is azt hittem, hogy a bankok ünnepe és ezért munkaszüneti nap de utána olvastam és kiderült, hogy ez valójában nem a pénzintézetekről szól hanem egyszer nagyon régen, 1871-ben terjesztette elő egy Bank nevű képviselő amit aztán pont egy évszázaddal később be is vezettek. Jobb későn, mint soha. Mint említém ezek a napok semmiről sem szólnak, csak azért vannak hogy a nép jól érezze magát mert kapott egy nap fizetett szabit amit nem kell külön kérnie. Minden évszakra jut egy, de mintha idén csúszásban lennének mert a Winter Bank Holiday áprilisban volt, a tavaszi meg júniusban. Azt már kevésbé fogtam fel, hogy ha ez munkaszüneti nap akkor miért csak a bankok vannak zárva és minden más csak rövidített nyitvatartási idővel "ünnepel". A Karácsony csak annyiban más itt, hogy nem létezik a Szenteste fogalma magyarán december 24-e semmivel se különb mint december 23-a. Az igazi ünnep csak másnap reggel kezdődik, amikor a Mikulás meghozza az ajándékokat. Velünk simán elhitetik, hogy a Télapó egy nap alatt járja körbe a Földet, aztán tessék kiderül, hogy Angliába csak két héttel később jön. Van Anyák napja, de nem május első vasárnapján hanem a nagyböjt negyedik vasárnapján és itt van Apák napja is mert bizony sok a gyerekét egyedül nevelő apuka. Most nem kezdem el kifejteni a témát, hogy a puják többsége csak azért születik hogy lenyúlhassák az államot segélyre és a kölykök úgy nőnek mint a gomba. Nem olyan ütemben, olyan szabadon. Majd egy következő posztban bemutatom a gyerek-szülő viszonyt mert érdemes. Novemberben ünnephalmozás van, mert 5-én van a Bonfire Night ami egy gyújtogatónak állít emléket. 1605-ben egy Guy Fawkes nevű ürge fel akarta gyújtani a Lordok Házát de időben elkapták, és ennek örömére máshol gyújtottak tüzeket a polgárok. Ha nálunk Matuska Szilveszter nem tudja felrobbantani a biatorbágyi viaduktot akkor most mi is szeptember 13-án szabadon petárdázhatnánk? Persze van ennél fontosabb ünnep is, a Pipacs nap. Nem poén, csak ez a köznapi neve. Valójában Remembrance Day, amikor is az I. világháború végére illetve az ott elesett vagy megsérült katonákra emlékeznek. Ennek a napnak a jelképe a piros pipacs, ezért az elnevezés. Ez olyan mint nálunk a kokárda, csak ennek nincs politikai felhangja (ezért mindenki büszkén viseli) és a bevétel nem az árusok zsebét támogatja, hanem a veteránokat.

Na de kanyarodjunk vissza a Gyémánt napra, ami ezt körüllengi az nekem egy rettenet. Azért, hogy a Magyarországról olvasók is képben legyenek egy kis játékra hívok mindenkit. Ugye augusztus 20-át mindenki tudja milyen ünnep. Ilyenkor fogják, kiviszik a legnagyobb magyar lájkolót (köszi a poént Kőhalmi Zoli) és szépen körbehurcolják a Bazilika körül, hogy legalább egyszer egy évben szellőztessék kicsit. Na most tessék elképzelni, hogy ehhez kapcsolódva mindenhol az országban Szent István roadshowkat tartanának ahol lenne mondjuk István, a király rockopera az egykori X-faktor sztárjaival és mondjuk Király L. Norbi lenne Koppány. A kislányok Gizellának öltözhetnek, és a veszprémi várból lehetne bungee jumpingolni. Az újságokban reklámoznák az ünnepi, akciós Szt. Istvános étkészletet, meg a nagy supermarketekben lehetne kapni műanyag Szent Koronát a kölyköknek fröccsöntött jogarral és országalmával. Nagyon kis gyerekeknek vásárolhatna anyuci csattogós turult. Kiadnának egy könyvsorozatot, hogy mi történt az uralkodása idején évről-évre és mindenhol lehetne kapni magyar zászlós, címeres piknikkészletet papírtálcával, papírpohárral és Szt. István arcképes szalvétával. Ugye milyen szörnyű? Itt ez teljesen természetes mert annyira szeretik a Királynőt hogy a világ minden kincséért sem mondanának le róla. Megvallom őszintén kicsit meg voltam kavarodva, hogy ha a Tudor-házi Erzsébet volt I. Erzsébet aki 1558-1603-ig uralkodott akkor a most uralkodó II. Erzsébet anyukája hogy lehetett szintén I. Erzsébet, hiszen akkor a XVI. századi Erzsébet 0. Erzsébet kellene legyen de aztán rájöttem, hogy én vagyok a hülye. Hiszen VI. György felesége királyné volt, nem királynő! Az uralkodói rangokkal néha eltévedek :)

Liverpool semmiben nem különbözik csak ugye eltelt 4 év így máskor vannak a Bank Holidayek (a nyári pl. augusztus végén) illetve kimaradt az akkori posztomból a királynői szülinap. Bár idén is április 21-én volt (már 90 éves?) de ugye hagyomány hogy ezt mindig június második szombatján ünneplik. Ja és még egy talán nem annyira rosszmájú jóslat: látom előre, ha a nagyi egyszer befejezi az uralkodást Vili trónra lépését is így fogják ünnepelni. Addigra megpróbálok szerezni egy God save the King feliratos polót.tshirt-god-save-the-king-_v2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozsiland.blog.hu/api/trackback/id/tr898905062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása