BÖZSILAND

Nagyon szubjektíven nagyon Nagy-Britanniáról

Gazdálkodj okosan 2.

2016. augusztus 04. 02:55 - Wolf Claw

poundsign.jpgAz embernek vannak bilógiai szükségletei: evés, ivás, alvás, stb... és egyéb igényei: ruházkodás, utazás, szórakozás. Most ez utóbbiak kapcsán osztanék meg pár tippet saját tapasztalatok alapján. 

Először nézzük Londont négy évvel ezelőttről:

A legegyszerűbb ha nem veszel semmit. Nézni ingyen van. Na jó, ha már itt vagy úgyse állod meg, hogy ne vegyél valami souvenirt. Bármilyen csecsebecsét akarsz venni ne a Cityben, a különböző ilyen gift shopokban vásárold meg! Azért mert a sok tudatlan turista az első ilyen ajándékboltba beszabadulva felvásárolja a készletet műanyag bobby kalapokból meg testőrmacikból (az Undergroundos bögrékről és kulcstartókról már nem is beszélve) neked még nem kell ugyanolyan hülyének lenned és a fele pénztárcádat otthagyni. Ugyanezeket töredékáron megkapod Camden Townon is, és csak kicsit kell odébb menned (pár buszmegálló vagy metróállomás). Camden egy olyan városrész, ahol indokolt lehet a kérdés: - Olyan neműnek születtél, amilyen most vagy? Ezt útikönyvekben úgy szokták szépen írni, hogy a különböző kultúrák olvasztótégelye. Fogadok ezt egyszer egy gyári értekezletre egy párttitkár betanulta, aztán azóta is forog. Itt nem szabad semmin meglepődni, ellenben a cuccaidra hatványozottan kell vigyázni mert hiába a térfigyelő kamera (nekem elsőre okozott némi fejtörést, hogy rájöjjek a CCTV nem a kínai állami csatornát jelenti itt Londonban) és bármennyire gyors a rendőrség azért a zsebtolvaj itt is hirtelen el tud tűnni a bukszáddal, vagy bármilyen értéktárgyaddal. De ez ne rettensen vissza, hogy felfedezd ezt a színes, illatos izgatottságot. Egyrészt itt minden sokkal olcsóbb mint a belvárosban (pedig lényegileg ugyanazt a bóvlit kapod) másrészt egy hihetetlen nemzetközi kavalkádot kapsz hozzá. Mondjuk az egész városra igaz ez, de itt mintha töményebben tolnák az arcodba. Sajnos vagy nem sajnos erre nem elég 1-2 óra mert könnyen megtörténhet, hogy még délelőtt volt amikor a Camden Town Stationnél voltál, és már sötétedik mire az utca másik végére érsz.  

Ruhavásárlás. Erre is első körben a camdeni piacot javaslom, de ha ennél esetleg nagyobbak az igényeid akkor keress meg egy Primark üzletet. Egészen jó áraik vannak. Én láttam ott már 5 fontos farmert is például, ami azért Londonban nem jellemző mindenhol. Persze vannak mindenféle kisboltok is a külső városrészeken ahol általában az egyik fele mobilos (továbbá laptop és Pc-szerelő műhely) a másik fele pedig divatáru bolt. Ezt itt Wood Greenben láttam már hentes-mobilos kombóban is. Mit ne mondjak, rendesen kitágult a pupillám tőle. Én ezekben a mindenféle arab figurákban annyira nem bízom. Na nem mintha otthon a kínaikban nagyobb bizodalmam lett volna, mégis vásároltam tőlük. Szóval nem baj, ha óvatos vagy de ha sűrűn látnak valószínűleg úgyis fogják tudni ha átvertek a palánkon visszamész és a fejüket belehúzod az üvegpultjukba, aztán szórhatják rád az átkot. Ha nagyon nincs új cuccra kereted még mindig szóba jöhet a tisztított ruhák áruháza. Ez lényegében olyan mint nálunk a Háda hálózat, csak ide nem máshonnan hozzák a ruhát hanem a lepasszolt, kitisztított ruhákat (és egyéb nem ruházati termékeket) lehet piti összegekért megkapni. Ha át tudod lépni a földre ledobált cuccok kuplerájának idegesítő gondolatát simán találsz olyan ruhát, cipőt, stb... amire amúgy sajnálnál tizen-huszon fontokat elszórni. Pénzköltés kapcsán fontos megemlíteni a bankokat. Nem emelek ki egyet sem, meghagyom a választás lehetőségét hogy mondjuk a négybetűs vagy a sas logós szimpatikusabb. A lényeg, hogy tudd milyen bankkártyád van! 1. Az ingyenes. Ez tényleg nem kerül semmibe, viszont nem is jó semmire azon kivül hogy automatából vegyél fel pénzt. 2. Ami egy kis pénzbe kerül. Bárhol fizethetsz vele az Egyesült Királyságon belül, viszont a szigetországot átlépve csak egy plasztiklap. Ezt hívják debit cardnak de még otthon valakitől ezt debil cardnak is hallottam. 3. A hitelkártya. Ez ugyanolyan mint otthon, kb. ugyanolyanok a feltételek is csak az igényléshez kell kitöltened olyan három tonna formanyomtatványt. 

zórakozás. Na ez kicsit költséges. Már említettem a TV Lisence-t, vagyis a tv előrefizetési díjat. Ha tényleg tévézni akarsz akkor ezt bizony ki kell csengetned, és akkor se kerülheted el ha a laptopodat akarod élő adás nézésre használni! Színházi élményeim még nincsenek, úgyhogy azt majd máskor. Ha étteremre vágysz akkor sem kell rögtön Ramsayhez vagy Jamie Oliverhez beülni csak mert Ők angolok (ráadásul Gordon skót!). Persze ha Mekire, Burger Kingre meg KFC-re futja naponta akkor olyan három heti költésedből egyszer talán megebédelhetsz a nagyon neves séfeknél de akkor se várd hogy majd a nagy Gordon Ramsay a kis magyar turista asztalához ül le és kérdezget mennyire ízlik az a valami ott a tányérod közepére halmozva, amiért puccba kellett öltöznöd de valószínűleg mosogatni is ott maradsz, hogy ledolgozd a kajád árát. Mozizni is lehet, de manapság úgyis mindenki letölti a különböző torrent oldalakról. Bár én a minap láttam embereket a Hollywood Green moziban. Két mozgólépcső fordulóval érsz fel csak a pénztárhoz! Amikor elmegyek mellette mindig eszembe jut a régi Olimpia mozi Újbudán, ahol most épp a négyes metró ásatás folyik. Állítólag ott valaha emberek dolgoztak. Ha bulizni vágysz akkor legegyszerűbb a Londoni Magyar Bulit választani minden hónapban a Londoni Magyarok szervezésében. Ott biztos nem lesz problémád, hogy kik közé keveredsz. 

Nos ez volt négy éve, azóta van jár már a négyes metró Újbudán. A helyszín most Liverpool így adja magát hogy nincs Camden de a legtöbb dolog ugyanúgy igaz. A Primark a belvárosban található boltjában mindig találni akciókat csak körbe kell nézni. A munkába például vettem három polót magamnak darabja 2.30 fontért. Semmi csicsa, sima T-shirt talán a legolcsóbb megoldás. Persze vannak 6 meg 8 fontért is de azt ugye nem fogja be az ember dolgozni maximum ha irodai melója van. Amúgy itt is el lehet keveredni a belvárosban hiába az eligazító táblák. De azért egy hónap alatt már tudom a levágásokat, szóval én már célirányosan megyek, de aki először jár itt azt a bevásárlás szentélyei, a ruházati boltok simán benyelhetik. Nem is beszélve a Liverpool One buszvégállomás mellett található John Lewis áruházról ami körülbelül a budapesti Vörösmarty téri egykori Luxus áruház angol verziója. Nem neked való hacsak nem vagy gazdag. Jut eszembe gazdag, az is teli bukszával kell rendelkezzen aki mondjuk souvenirt akar venni Liverpoolban. Az Albert Dockban található shopokban mindent találsz ami Beatles. Amitől én is hátast dobtam, zselécukrokból kirakott Beatles óriásposzter! Nem hittem el, de erre is van kereslet. Na és ha a gombafejek szóba kerültek említsem meg a McCartney's bárt aminek természetesen Sir Paul McCartney a tulaja. Amúgy bár annyi van hogy csak győzd követni. A legtöbben élő zenés vacsora van, persze nem kevés pénzért. Én még mindig a pubra szavazok inkább, bár van a belvárosban egy olyan pub ahova be nem megyek. Messzire hallik az angol X-faktorba se kellett, önjelölt karaoke sztérok vernyogása amit néha inkább macskaherélésnek vélek nem éneklésnek.Fontos dolog az ember életében a játék. Az most mellékes hogy vannak Bingo termek rohadtul ráérő nyugdíjasoknak, de ami fontosabb hogy szinte bárhol belefuthatsz egy Ladbrokes, Betfred vagy William Hill fogadóirodába. Ugyanis az angolok imádnak fogadni bármire. György herceg születése előtt tömegek fogadtak a nevére is, de fogadok azt nem tudtad hogy képesek arra is fogadni hogy holnap esik vagy nem! Azért egy lottót majd veszek. Hátha…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozsiland.blog.hu/api/trackback/id/tr518934020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása